Regler vid kvarskatt

Regler vid kvarskatt

Det här är svaret som jag fick från Skatteverket när jag pratade med dem 16 november 2021. Jag hoppas kunna uppdatera det här inlägget om reglerna ändras. Kontakta ändå Skatteverket för att se vad som gäller dig specifikt.

Det enda sättet att få förlängd tidsfrist är att per blankett söka anstånd med betalningen. För att få anståndet krävs att du ska ha hamnat i tillfälliga betalningsbesvär och ska kunna presentera ett sätt att lösa situationen inom kort.

Däremot kan det vara bra att veta att det finns en restföringsgräns på 2000 kronor. Skulder under 2000 stannar hos Skatteverket istället för att föras till Kronofogden. Däremot tillkommer ränta. Det går att betala en viss summa varje månad och på så vis successivt minska skulden.

Räntan på underskottet ligger på 16,25 % på årsbasis med start vid förfallodatum.

Du kommer förvisso att få betalningsuppmaningar, hälsar Skatteverket, men det betyder inte att skulden kommer att gå vidare till Kronofogden. Det är alltså först om skulden växer över 2000 som du riskerar restföring.

 

För aktuell info Skatteverket om kvarskatt