Om mig

Du har väl inte missat https://ellesmusikblogg.se?

 

Jag är född och uppvuxen i Markaryd i Småland. Mina föräldrar hade ett café på bottenvåningen i det hus där vi bodde, och ett bageri på gården. Jag började med travhästar hos amatörtränaren Rolf “Bullen” Almqvist när jag gick andra klass. Var ägare till en islandsponny (Joppe) och en travhäst (Jan Ceder). Flyttade 1982, som 15-åring till Halmstad för att arbeta hos den kända travtränaren Lennart Forsgren på Halmstadtravet.

När jag var 17 år startade jag tillsammans med två kompisar i Halmstad en tidning, Stjärnskottet, som uppmärksammade halländsk pop- och rockmusik. Efter två nummer fortsatte jag arbetet med tidningen själv. Den viktigaste delen av innehållet bestod av intervjuer med kända, och mindre kända lokala band. Bland de mer kända lokala banden och artisterna som intervjuades fanns Gyllene Tider, Per Gessle, Marie Fredriksson, Beauty och Johnny Pilot. För att ytterligare öka intresset för tidningen intervjudes också nationella band och artister som Freda, Mats Ronander, Niklas Strömstedt, Lustans Lakejer, Harpo, Paul Rein,+ 1 m.fl. Jag beviljades 1985 ett starta eget bidrag från Länsarbetetsnämnden i Hallands län för produktion av musiktidningen Stjärnskottet. Från jag var 17 år till jag var cirka 21 år gjorde jag sju nummer samt påbörjade ett nummer till som emellertid aldrig kom ut. Tidningen fick ganska mycket uppmärksamhet, och jag intervjuades i både Hallandsposten och GT samt i Radio Halland.

I Halmstad spelade jag också in musikprogram på Radio Halland och skrev musikartiklar i Hallandsposten. Flyttade till Stockholm 1986. Tjatade mig till praktik under några månader på Slitz (som precis bytt namn från Schlager) i Stockholm, då tidningen fortfarande var en musiktidning. Det var en spännande och ovanlig erfarenhet (Tack Håkan Lagher för att jag fick komma!). Efter det valde jag att läsa vid Journalistskolan i Stockholm, en privat skola som låg på Odengatan. Skrev också några mindre artiklar för musiktidningen Tracks, en konkurrent till Okej. Återvände efter några år till Halmstadtravet för att arbeta hos tränaren Lars-Ove Lunneryd.

Jag var under några år medarbetare (från början av 2000-talet till cirka 2010) vid de numera nedlagda institutionerna Östeuropastudier/Euroasiatiska studier, Uppsala universitet. Var ordförande för Östeuropaforum, en studentförening vid Uppsala universitet 2000/2001. Jag är sedan många år tillbaka också redaktör (och en av grundarna) för den ideella tidskriften ”Inblick Östeuropa” (www.inblickosteuropa.se). IRIS-stipendiat 2004. Medverkade 2005 i radioprogrammet Människor och Tro, där jag pratade om schismen mellan den makedonska ortodoxa kyrkan och den serbiska ortodoxa kyrkan.

Jag har tidigare sammanställt elva konferenser om bland annat Östeuropa, EU och Mellanöstern, främst i samarbete med Sekretariatet för kompetensutveckling/Uppsala Education (Uppsala universitet). Se lista över konferenser på sidan “Östeuropa Meriter”. Jag har även sammanställt register för religionsböcker vid högre utbildning.

Mellan våren 2015 och 2017 var jag volontär i Uppsala för stiftelsen Kvinna till Kvinna, en stiftelse som arbetar i första hand internationellt med att stärka kvinnors rättigheter.

Arbetar sedan oktober 2018 på BRiU (Brukarnasrevisionsbyrån i Uppsala Län). Här kan du läsa mer om briu.se

Under 1980-talet, när jag arbetade med min musiktidning, publicerade Hallandsposten och GT (Göteborgstidningen) båda en artikel om mig (se nedan).

19 år och musiktidningsredaktör – Ett infall födde Stjärnskottet (i HP, Hallandsposten, 1985)

 

Arbetslös startade en egen poptidning (i GT, Göteborgstidningen, 1985)