Intervju med Paul Rein

Artikeln var ursprungligen publicerad i Stjärnskottet, nr 4, 1985.

Det var en tillfällighet att jag upptäckte Paul Reins musik första gången – i ett skivställ på ett varuhus i Halmstad fick jag syn på den nysläppta singeln Min i natt, blev nyfiken och bestämde mig för att lyssna. Singeln, som är Pauls andra i ordningen som soloartist, för tankarna till Style. Men det är inte konstigt, eftersom singeln är producerad av Christer Sandelin och Tommy Ekman. Han är emellertid noga med att påpeka att han själv skriver allt material, Sandelin och Ekman är producenter.

Paul Rein

Från början

Paul Rein är en snart 20-årig stockholmskille, som har hållit på med musik sedan han var 5-6 år. Det var då han upptäckte att han kunde sjunga. Under den tiden åkte han med sina föräldrar till Mallorca. Hans första möte med en publik gav mersmak.

— Vi var på ett ställe där det fanns en scen uppställd med mickar, piano, trummor etc. Själva scenen var tom på folk. Då gick jag upp på scenen och började sjunga flera låtar. Publiken applåderade, jag bugade och tackade. Sedan tog jag ett glas, gick till varje bord  och ville ha betalt, säger Paul skrattande och fortsätter.

— Det var när jag var 10-11 år som jag började upptäcka att musiken var nånting viktigt. Då började jag sitta hemma och mixa med två bandspelare. Kom på att jag kunde spela in på den ena och sedan lägga det gamla ljudet på den andra bandspelaren och på så sätt spela in flera gånger. Med olika körer. Jag snodde morsans kastruller för att göra egna låtar. Varenda kväll satt jag och bankade. Jag har fortfarande kvar banden.

Lasse Lindbom producent

För snart 3-4 år sedan började Paul fundera på att sätta samman ett band. Han fick ihop ett gäng som började spela tillsammans under namnet Effect (se bilden nedan). Det rörde sig om enkel musik, något liknande Freestyle. De fick ett skivkontrakt med EMI, och producenten Lasse Lindbom spelade in en singel med gruppen Effect. Efter ett tag var Paul inte lika intresserad av att spela i ett band längre. Han ville inte sluta med musiken utan började experimentera på egen hand igen. Samtidigt började han överösa Christer Sandelin med låtar.

Effect med Paul Rein

Foto: Gruppen Effect med Paul Rein (andra personen från vänster)

Christer gillade vad han hörde, och ville producera. Nästa steg var att hitta ett skivbolag. Flera skivbolag var intresserade, men det var svårt att hitta någon som ville ta upp grejen helhjärtat. Till slut nappade Electra och de spelade in Sex, hans första singel som soloartist, som sålde i cirka 5 000 exemplar.

[metaslider id=779]

Är du en hängiven tittare av ungdomsprogrammet Bagen, så hade du där en chans i höstas (oktober 1984) att se Paul Rein framföra låten Sex. En låt som gjorde att Radio Stockholm blev bombhotade. Det var en äldre dam som ringde och hotade med att “om ni spelar den där hemska låten en gång till, så släpper jag ner en bomb i brevlådan”. Att hon blev upprörd berodde förmodligen på att låten innehöll mycket sexuella anspelningar.

I år, närmare bestämt den 15 januari släpptes den nu aktuella Min i natt/Freaky Dance. Ännu en singel kommer att släppas till sommaren, innan det är dags för en LP till hösten. Texterna är på både svenska och engelska.

— Det kommer att bli en jävligt bra LP, säger Paul bestämt.

Artikeln var ursprungligen publicerad i Stjärnskottet, nr 4. Intervjun gjordes 14 februari 1985.